Well darlin', look out 'cause my hair is comin' down!

image87Thelma & Louise
Jag känner att filmen vill skapa en känsla av frihetskamp och det är viktigt att man känner som Thelma & Louise för att inte filmen ska tappa sin vikt. Jag tror att den här filmen står och faller på huruvida tittaren kan förstå vad de går igenom. I början av filmen spelas musik, som inte finns med i filmens universum, med kvinnor som sjunger med kraftfulla röster och låtarna är medryckande. När huvudpersonerna sedan kommer till resturangen där det börjar språra ur är det istället musik som karaktärerna kan höra, en man sjunger för första gången i filmen. Det ger känslan av att det här är ett ställe där männen sätter reglerna. Det återkommer också stora, klumpiga lastbilar och långtradare på de ställen i filmen där männen regerar. Resturangen är den typen av hak där folk på resande fot stannar, och därför står det väldigt många lastbilar parkerade utanför. Mannen som trakasserar dem befinner sig i en långtradare och i slutet av filmen spränger Thelma & Louise nyss nämnda långtradare. Därmed visar de tydligt att de tar avstånd från manliga auktoriteter, de spränger bort männens dominans.

Filmen tillhör både komedi- och actiongenren, den är mycket dramatisk. Den innehåller mycket klassiska actionscener; explosioner, biljakter och skottlossning. Actionen är oundviklig då man hela tiden är på helspänn och undrar om eller när de kommer att åka fast. Även om det inte är en uppenbar komedi så finns det många komiska skildringar av verkligheten i filmen, ett sätt att se på även de svåra sakerna som gör att man får närmre till skratt än till gråt.

Anslaget börjar med att man ser en lång landsväg som sträcker ut sig, som för att symbolisera den långa fysiska och mentala resa de båda kvinnorna har framför sig, och fortsätter sedan på ett presenterande sätt. I anslaget får vi se att Louise jobbar på ett café men vill komma ifrån den instängda staden och att Thelma är en vän hemmafru som blivit nertryckt av sin make, urtypen av en mansgris. Startskottet kommer precis i början och det är när Thelma går med på att följa med Louise på en resa över helgen till Louises chefs stuga på landet. I anslaget planteras en set up, Thelma lägger ytterst försiktigt ner en pistol i sin handväska.

Thelma är filmens huvudkaraktär, i början vågar hon inte stå upp för sig själv utan smiter hellre än tar en konflikt, men i slutet har hon utvecklats till en stark kvinna som ingen kan sätta sig på. Precis i slutet röker Thelma sin första cigarett under filmens gång, det är nu hon visar att hon uppnått samma mentala styrka som Louise. I början av 1900-talet när kvinnorna fått rösträtt, mer rörelsefrihet och en ny styrka så började unga kvinnor röka cigaretter. Innan hade nästan bara männen rökt och då oftast feta cigarrer. Cigaretten blev en symbol för ökad kvinnlig jämlikhet och det återkommer alltså även i den här filmen. Louise är filmens hjälte då hon är lika stark hela filmen igenom, med undantag för ett sammanbrott som snarare visar att hon är mänsklig än att hon skulle vara svag. Antagonisten i filmen är det patriarkala samhället, det är männen som motverkar Thelma & Louise. Thelmas make som trycker ner henne, mannen som försöker våldta henne, J.D. som stjäl deras pengar, lastbilschauffören som förstör deras humör genom att skrika ut otrevligheter och poliskåren och FBI som jagar dem genom flera delstater. Det är männen och manssamhället som hindrar dessa två starka kvinnor att leva att fritt och lyckligt liv. På grund av att en man ser Thelmas kropp som sin rättighet, och därför att männen aldrig skulle kunna förstå att en kvinna inte tvunget vill ha sex bara för att hon flirtat, hamnar de i allt mer komplicerade situationer.

Huvudkonflikten är att Thelma & Louise måste hinna ta sig till Mexico innan de blir upphunna av lagen. De två kvinnornas roll gentemot varandra fördjupas i takt med filmens gång. De börjar som goda vänner men efter varje hinder de övervinner kommer de närmre varandra. Filmen har ett starkt feministiskt budskap, den handlar om att försöka överleva i en värld där man blir ständigt motverkad och sedd som mindre värd, där kvinnor måste samarbeta för att uppnå sina mål. Slutet innebär inte att de förlorade mot patriarkatet utan snarare att de vägrade underordna sig det rådande styrandet. De valde att gå så långt det krävdes för att inte bryta mot vad de trodde på och borde vara alla kvinnors förebilder. Jag ser upp till dem och anser att filmen är lika relevant idag som den var 1991. Den hade varit lika relevant om den gjorts på artonhundratalet och troligtvis även om den skulle skapats om trehundra år.

image88


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0